Edzett üveg – öntsünk tiszta vizet a pohárba

jún 3, 2021 | Zuhanykabin, kádparaván

Megrendelőink számos esetben felteszik a kérdést, vajon miért kell edzeni az üveget, és mi lesz ha eltörik?!  Félnek tőle, hogy esetleges törés során, nagyobb vágást sérülést szenvednek. Hogy ezeket a tévhiteket eloszlassuk és megnyugtassuk olvasóinkat, alábbiakban bemutatjuk az edzett üveg tulajdonságát és viselkedését.

Az edzett üveg jóval keményebb, szilárdabb, mint a közönséges üveg.

Edzés előtt, a síküveget formára vágják, csiszolják, a lyukakat gyémánt fúróval kifúrják. Ugyanis edzést követően az üveget már nem lehet megmunkálni, furatozni, vágni.

Az edzett üveg hőkezelési eljárással készül. Egy kész, méretre vágott üveglapot kb. 650°C-ra felhevítenek, ezt követően gyorsan hideg levegővel lefújják. Az üvegfelület és az üvegmag hőmérséklet eltérése alakítja ki a különleges edzettséget. Az üveg ütésállósága, hajlítószilárdsága, hőmérsékleti ellenálló képessége az eljárás során a többszörösére növekszik. Az edzett üveg biztonsági jellegét az adja, hogy töréskor apró, tompa élű szilánkokra hullik, amelyek nem okoznak sérülést. Éppen ezért az építészet külső és belső burkolóelemként is egyaránt , nyílászárókban, erkélykorlátokban, kádparavánként, zuhanykabinként is előszeretettel használja.

Reméljük sikerült a tévhiteket eloszlatni, és ezentúl úgy tekintenek majd az üvegre, mint egy biztonságot adó, szemet gyönyörködtető anyagra, legyen az üvegfal, zuhanykabin, járható üveg,  korlát stb.

Kapcsolódó cikkek:

Térelválasztó üveg modern ingatlanokban

Térelválasztó üveg modern ingatlanokban

A tolóajtó és térelválasztó üveg elképesztően sok lehetőséget tartogat, extra funkcióval és stílussal megszínezve a modern ingatlanokat! Sokoldalúságuknak köszönhetően az üvegből készült belsőépítészeti elemek számos lakberendezési problémára kínálnak megoldást,...

Járható üveg: a modern technológia csodája

Járható üveg: a modern technológia csodája

A járható üveg napjainkban már nem számít kisebbfajta csodának, és a technológia költségének csökkenésével egyre többen rendelik meg az otthonaikba is. Az üveg már évszázadok óta meghatározó anyag a mindennapi életünkben; a házak ablakai, a járművek szélvédői, a...