Az üveg felhasználása a belsőépítészetben

febr 23, 2023 | Korlát

Az üveg sokoldalú anyag, aminek helye van a belsőépítészetben, immáron évszázadok óta. Az első alkalmazási területe az ablakok áttetsző lezárása volt, ám ekkor még nem átlátható változatban; az első üvegtáblák még meglehetősen egyenetlenek voltak, ráadásul a nagy méret sem volt megvalósítható, ezért kisebb darabokban építették be a keretbe – jellegzetes képviselői a templomok díszített ablakai –, ám később ezt a problémát sikerült kiküszöbölni, és az üveg elindulhatott meghódítani a belső tereket.

Az egyik leggyakoribb, beltéri üvegtárgy az üvegkorlát, ami számos előnnyel rendelkezik a hagyományos fa-, vagy acélkorlátokkal szemben, így könnyen terjedhetett el az olyan helyeken, mint az irodaházak, éttermek, sőt, napjainkban már az otthonokban is gyakori.

Dekor üveg

Az üvegkorlát előnyei

Az üvegkorlát használatának egyik fő előnye az átláthatóság, ez pedig nem csak esztétikus, de a természetes fény szabad áramlását sem akadályozza. Jó példa egy galéria, amelyet üvegkorláttal tesznek biztonságossá, és világos, már-már hívogató hely; ezzel szemben egy fa-, fém-, vagy épített korlát a fény egy részétől, vagy épp egészétől fosztja meg az ott tartózkodókat.

Az üvegkorlátok másik előnye, hogy könnyen tisztíthatóak és karbantarthatóak. Az üveg nem porózus, ami megkönnyíti a tisztán tartását, ez pedig különösen fontos olyan helyeken, ahol sokan fordulnak meg nap, mint nap.

Emellett az üvegkorlátok az egyedi igényeknek és preferenciáknak megfelelően testre szabhatóak, különböző méretekben, formákban és színekben készülhetnek, és akár mintákkal is elláthatóak. Ez nagy fokú rugalmasságot és kreativitást tesz lehetővé a tervezésük során.

Fontos azonban tudni, hogy akadnak hátrányok is, bár ezek viszonylag egyszerűen elkerülhetőek.

Sokan tartanak a sérülésveszélytől, vagyis attól, hogy az üvegkorlát könnyedén törik, és a környezetében tartózkodókat is megsebesítheti. A modern üvegkorlát azonban biztonsági üvegből készül, ami sérülés esetén pont úgy törik, mint az autók szélvédője, azonban a több rétegnek köszönhetően a darabjai nem repülnek szét, így pedig biztonságos marad, és a javítása is egyszerű.

A másik probléma az ár, ami azonban nem magasabb, mintha más anyagokból készülne a korlát, ráadásul az üvegkorlát hosszú távon költséghatékony megoldást jelent a tartóssága és könnyű karbantarthatósága miatt.

Nyomtatott dekor üveg

További lehetőségek

Az üvegkorlát azonban csak egy a sok lehetőség közül, amit az üveg felhasználása rejt! Egy másik, remek példa a konyhai hátfal, ami hagyományosan csempézéssel kerül kialakításra, ám nagy méretű üvegtáblákkal is megoldható, így tökéletesen egybefüggő felület hozható létre, ami sokkal előnyösebb.

A legnyilvánvalóbb előny a könnyű tisztíthatóság; a dekorüveg ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint bármely más üvegtábla, azaz pillanatok alatt tökéletesen tisztává varázsolható. Emellett természetesen az esztétikus, kifejezetten megjelenést is meg kell említeni, hiszen ebben az esetben az üveg nem átlátszó, hanem valamilyen színnel ellátott, sőt, ennél jóval több lehetőség rejlik benne.

A nyomtatott dekorüveg lényege ugyanis a változatosság: bármilyen minta, vagy akár kép is felvihető rá, és ettől a tulajdonságai nem csorbulnak. Bármilyen elképzelés megvalósítható így, és erre tökéletes bizonyítékot szolgáltat referenciáink gyűjteménye!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, és bővebb információra lenne szüksége az üvegkorlátokkal és a nyomtatott dekorüvegekkel kapcsolatban, illetve, ha szeretne megbízást adni cégünknek, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

Kapcsolódó cikkek:

Térelválasztó üveg modern ingatlanokban

Térelválasztó üveg modern ingatlanokban

A tolóajtó és térelválasztó üveg elképesztően sok lehetőséget tartogat, extra funkcióval és stílussal megszínezve a modern ingatlanokat! Sokoldalúságuknak köszönhetően az üvegből készült belsőépítészeti elemek számos lakberendezési problémára kínálnak megoldást,...

Járható üveg: a modern technológia csodája

Járható üveg: a modern technológia csodája

A járható üveg napjainkban már nem számít kisebbfajta csodának, és a technológia költségének csökkenésével egyre többen rendelik meg az otthonaikba is. Az üveg már évszázadok óta meghatározó anyag a mindennapi életünkben; a házak ablakai, a járművek szélvédői, a...